Vitathatatlan a mák fontossága a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás gyakorlásában. A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Ebből következik, hogy idegnyugtató, altató, csillapító hatással bír. Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, a csontokba beépüléséért, így a csontritkulás természetes "ellenszere". Jótékony hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, hiszen óvja a gyomor nyálkahártyáját, csökkenti a hasi görcsöket, a mákmagok nem utolsó sorban jelentős béltisztító hatásuk miatt is elfoglalhatják méltó helyüket az egészséges táplálkozásban.