Darált mák

Vitathatatlan a mák fontossága a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás gyakorlásában. A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Ebből következik, hogy idegnyugtató, altató, csillapító hatással bír. Ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz. Tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, a csontokba beépüléséért, így a csontritkulás természetes "ellenszere". Jótékony hatását az egész emésztőrendszeren belül kifejti, hiszen óvja a gyomor nyálkahártyáját, csökkenti a hasi görcsöket, a mákmagok nem utolsó sorban jelentős béltisztító hatásuk miatt is elfoglalhatják méltó helyüket az egészséges táplálkozásban.

Átlagos tápértékek 100g 1 adagban (200g)
Energia (Kj) 2207 4414
Energia (kcal) 534 1068
Zsír (g) 43,0 86,0
- amelyből telített zsírsavak (g) 5,2 10,4
Szénhidrát (g) 6,0 12,0
- amelyből cukrok (g) 3,6 7,2
Rost (g) 17,0 34,0
Fehérje (g) 22,0 44,0
Só (g) 0,1 0,2
Receptek ezzel a termékkel