Nébar
A mártogatóshoz összekeverem a hozzávalókat:
3 evőkanál földimogyorókrém
2 evőkanál szójaszósz
2 evőkanál rizsecet
1 evőkanál Padthai szósz
2-3 teáskanál gyömbérpor
¼ teáskanál fokhagymapor
¼ teáskanál chilipor
2 evőkanál szezámmag
Felvágom a nyers zöldségeket: uborkát, paprikát, salátát, avokádót, répát, káposztát …amit szeretnék belecsomagolni, mindent nagyon vékonyra, julienne-re. Tehetek bele tofut, ez finomabb, ha felvágom vékony szeletekre, majd ezeket olivaolajon megpirítom és utána vágom még vékonyabbra. Húsevők vékonyra szeletelt sült húst is tehetnek bele, vagy rákot.
Megfőzöm pár perc alatt a hajszálvékony rizstésztát/ üvegtésztát sós vízben, ebből kevés kell, egy adagra egy marék száraz tésztát számolok…és azt is odakészítem magam mellé.
Kell még majd kerek rizspapír, ezt lehet már sok helyen kapni, de leginkább ázsiai boltokban.
Egy nagy tálba teszek langyos vizet, egy kerek rizspapírt beleteszek. hagyom a vízben 20 másodpercig, majd kiemelem, lecsöpögtetem, és a tányéromra terítem. A közepére csíkban halmozom a zöldégeket, mindenből egy keveset, majd a tetejére egy kevés főtt tésztát. Feltekerem úgy, mint a töltött káposztát, két oldalát ráhajtom, és hengert formázok belőle. Össze fog ragadni szépen, nem esnek ki a zöldségek. Belemártom a szószba, és hamm… minden falat előtt mártogatom, vagy egy kiskanállal csurgatok a tekercsre szószt. Igazi frissítő nyári finomság!
Recept: Nagyné Kis Andi