Nébar
Hozzávalók (kb. 30 darabhoz):
– 200 g zabpehelyliszt – 100 g tört zabpehely – 1 tk szódabikarbóna – 0,5 tk só – 3 tk őrölt fahéj – 1 csapott tk őrölt szerecsendió – 1-2 tk őrölt gyömbér – 0,5 tk őrölt szegfűszeg (elhagyható) – 2 tk vanília kivonat – 200 g sütőtök püré – 4 ek barna nádcukor vagy 70 g méz (esetleg juharszirup) – 90 g Naturpro kesudiókrém – 50 g vaj – 1 db tojás – 150 g csokicsepp és/vagy kesudió darabkák
A sült tököt pürésítsd villával vagy botmixerrel. A vajat keverd ki jól a cukorral, add hozzá a kesudiókrémet és dolgozd hozzá a tojást, majd a tökpürét és a vanília kivonatot. Keverd össze egy másik edényben a száraz hozzávalókat, a lisztet, zabpelyhet, a szódabikarbónát, a fűszereket, csokicseppet és a sót. Forgasd a tojásos masszába, és dolgozd csomómentesre a tésztát. Egy tepsire teríts sütőpapírt, a masszából pedig egy evőkanállal halmozz kis kupacokat egymástól nagyobb távolságra, mert a kekszek a sütőben tovább nőnek. Egy pohár alját bevizezve használhatod a golyók lapítására. Melegítsd elő a sütőt és süsd 180 fokon 15 percig. A sütőből kivéve hagyd a rácson kihűlni, utána szedd csak ki a tepsiből, mert a tészta melegen könnyen törik.