Nébar
Hozzávalók:
1 kisebb zsenge cukkini
10 dkg sajt (lehet növényi)
1 tojás
zsemlemorzsa (lehet gluténmentes)
1 evőkanál tökmagkrém
só, bors
szezámmag
A cukkinit megmosom és a héjával együtt vékonyra lereszelem. Hozzáadom a tojást, összekeverem, és hozzáreszelem vékonyra a sajtot. Mehet bele a tökmagkrém, jól összedolgozom, és megkóstolom, hogy mennyi sót kíván, mert a sajt azért sós valamennyire. Annyi zsemlemorzsát teszek bele, hogy olyan jól formázható legyen, golyókat kerekítek és szezámmagos zsemlemorzsában megforgatom a kis cukiságokat. Olajban sütöm ki őket, serpenyőben, de legalább félig ellepje az olaj a golyókat. Nagy lángon, figyelve, forgatva őket, aranybarnára sütöm. Papírtörlőre szedem, ott pihennek picinykét, de azért melegen a legfinomabbak!
Főzelékhez feltétnek kiváló, salátához, szendvicsfalatkákat lehet belőlük készíteni vagy csak úgy bekapkodni…
Recept: Nagyné Kis Andi