Nébar
Hozzávalók:
4 roppanós, szép, nagy alma
1/2 teáskanál fahéj
2 bögre víz
1 bögre gluténmentes zabpehely
1/2 teáskanál só
1/4 bögre rizstejszín
juharszirup
törökmogyorókrém
pirított, aprított törökmogyoró a tetejére
Elkészítés:
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Az almákat alaposan megmossuk, a kalapjukat levágjuk és kikaparjuk a belsejüket úgy, hogy tölthetőek legyenek, de megtartsák a formájukat sütés közben. (Tehát ne vájjuk ki a húsát a héjig, hagyjunk egy kis peremet is.) Állítsük sütőpapírral bélelt tepsire őket és a belsejüket szórjuk meg fahéjjal.
Az alma kikapart húsát apírtsuk kis kockákra, mert ezt is a kásához keverjük majd.
Vizet forralunk, beleöntjük a zabpelyhet, a felaprított alma darabokat, csipetnyi sóval szórjuk, és puhára, ragacsosra főzzük, épp úgy, mintha egy hagyományos zabkását készítenénk. Keverjük bele a rizstejszínt, alacsony hőfokon 6-8 percig még főzzük.
Ha elkészült levesszük a tűzről, félretesszük.
Az előkészített almákat alaposan meglocsoljuk a juharsziruppaé
Csurig töltjük a kis „labdákat” a zabkásával, a tetejüket törökmogyoró-krémmel megöntjük, majd 30-40 perc alatt készre sütjük.
Melegen a legfinomabb.